Senát Okresného súdu pojednáva o vražde F. Galandu

21.02.2007 Prešov

Prešov 21. februára (TASR) - Vraždou Sninčana Františka Galandu sa zaoberá na hlavnom pojednávaní senát Okresného súdu (OS) v Prešove. Dnes sa začalo v porad...
Prešov 21. februára (TASR) - Vraždou Sninčana Františka Galandu sa zaoberá na hlavnom pojednávaní senát Okresného súdu (OS) v Prešove. Dnes sa začalo v poradí tretie kolo pojednávania.

Obžalobou Krajskej prokuratúry v Prešove sa vina za zorganizovanie zabitia Galandu 19. augusta 2002 v Snine kladie vyše 40-ročnému Ašotovi M. , ktorý pochádza z Azerbajdžanu. Okrem neho boli obžalovaní ďalší traja páchatelia Ladislav K. , Martin M. , obaja zo Sniny a Tibor M. zo Senca. Konanie s posledne menovaným senát vylúčil na samostatné pojednávanie. Ladislav K. a Martin M. boli z vyšetrovacej väzby prepustení na slobodu. Prvý z nich ani neprišiel dnes pred senát, podľa dostupných informácií pracuje v Írsku. V prípade uznania viny im hrozí výnimočný trest.
Vražda je podľa poznatkov z prípravného konania výsledkom sporov medzi členmi cezhraničného organizovaného zločinu na východe Slovenska. Vraždu si mal objednať Ašot M. , keďže mu Galanda so svojou skupinou prekážal v rozvoji aktivít. Galanda prišiel o život vo vchode bytového domu, kde býval. Vrah na neho vystrelil minimálne 20 rán zo samopalu. Pokúšali sa ho zabiť aj skôr, napríklad uložením nálože pod auto či streľbou na neho, keď šoféroval.
Hlavné pojednávanie sa začalo v októbri 2006, ďalšie jeho dejstvo sa konalo v januári. Na začiatku procesu Ašot M. požiadal o prepustenie z väzby a ponúkol peňažnú záruku. Senát OS žiadosť zamietol a kauciu neprijal. Ašot aj dnes v reakcii na výpovede svedkov povedal, že Galandu nepoznal, nevedel, kto to je a nemá s touto vecou nič spoločné. Svedok Peter K. zo Sniny však vypovedal, že bol pri jednom stretnutí Ašota s Galandom, na ktorom sa Ašot budúcej obeti vyhrážal slovami: \"Ty zdochneš\".
Ašot M. po príchode na Slovensko požiadal v roku 1995 o dlhodobý pobyt a v roku 1999 získal sobášom slovenské občianstvo. Trvalé bydlisko od toho roku mal v Snine, zdržiaval sa však aj v Bratislave. Podľa výpisu z obchodného registra má firmu Verus, s. r. o. , ako jej jediný spoločník s vkladom 55 miliónov Sk. Viackrát zmenila sídlo od zápisu do registra v auguste 1999, a to v Snine a v Bratislave.
Polícia ešte v júni 2004 Ašota M. a niekoľko ďalších osôb obvinila zo založenia zločineckej skupiny, ktorá vytvorila sieť firiem a na základe fiktívnych obchodov potom daňovými podvodmi v priebehu roku 2002 pripravila štát o 750 miliónov korún. Medzi obvinenými boli aj štyria colníci z colnej pobočky Vyšné Nemecké na slovensko-ukrajinskej hranici. Ašot M. je odvtedy vo vyšetrovacej väzbe. V apríli 2004 vtedajšie ministerstvo hospodárstva udelilo Ašotovej firme Verus povolenie na obchodovanie so zbrojným materiálom. Podľa viacerých zdrojov už skončila platnosť povolenia. Firma požiadala o nové, ministerstvo hospodárstva žiadosť zamietlo. Do procesu udeľovania povolenia je totiž zapojené aj ministerstvo vnútra a Národný bezpečnostný úrad. Podľa polície Ašot M. šéfoval medzinárodnej organizovanej skupine, bol medzinárodne hľadaným zločincom.
 

Vyberte región

mark